Navigace

Mobilní aplikace

appAktuální informace v mobilní aplikaci zdarma ke stažení:

Google playapp

Datum a čas

Dnes je středa, 27. 10. 2021, 5:17:55

Interaktivní mapa
mapa

Fotogalerie

Náhodný výběr z galerie

Náhodný výběr z galerie

Třetí třída beseda

Překlad (translations)

Czech English French German Italian Polish Russian Spanish

Vyhledávání

rozšířené vyhledávání ...

QR kód - vizitka vCard

Mobilní průvodce

Mobilní turistický průvodce

mojeiD na našich stránkách!

 Ti z vás, kteří navštěvují pravidelně naše internetové stránky, si určitě všimli, že se na nich objevila nová ikonka „mojeID“. Přes tuto službu se nyní můžete snadno a rychle přihlásit jak k novým anketám, tak i k několika tisícům dalších služeb na českém internetu. Nám na úřadě pak mojeID přináší nové možnosti v komunikaci s vámi, občany města Bochov. Více informací naleznete zde.

Exporty do RSS

RSS 0.91 RSS 1.0 RSS 2.0 Atom 1.0

Obsah

Chřástal polní

Chřástal polní

Chřástal polní (Crex crex)

  • Název: Chřástal polní
  • Latinsky: Crex crex
  • Skupina: krátkokřídlí
  • Popis druhu a nároky na prostředí: o něco menší než koroptev, je na většině těla zbarven rezovohnědě. Hřbet je podélně, břicho příčně skvrnité. Přední část krku a hruď jsou šedavé, křídla hnědá.
    Hnízdí na vlhčích loukách, pastvinách a ladech, vyjímečně i v polích od nížin až do vyšších poloh.
  • Stav a rozšíření v Evropě: chřástal polní je v  Evropě rozšířen roztroušeně po celém kontinentu, přičemž vynechává nejnižnější a nejsevernějších oblastí. V posledních desetiletích vymizel z velkých oblastí západní a střední Evropy a jeho osídlení zde je již jen ostrůvkové. Středisko výskytu jiní představuje jíchodní Evropa, i  tak je však dochází poklesu početnosti. Hlavním důvodem ubytků je ztráta vhodného biotopu v důsledku intenzivních způsobu obdělávání luk a  pastvin. Rychlost a míra ústupu vedla k tomu, že tento druh je zařazen mezi nejohronější ptáky v Evropě.
  • Ochrana a rozšíření v ČR: od poloviny 20.století, kdy byl na většině území běžným druhem nastala silná redukce stavu a to především v nížínách. Tento trend se patrně zastavil zhruba na počátku 90. let a od té doby došlo k nárostu početnosti i k návratu do mnohých, dříve opuštěných lokalit. Těžistě rozšíření i na dále zůstavájí střední a vyšší polohy.