Navigace

Mobilní aplikace

appAktuální informace v mobilní aplikaci zdarma ke stažení:

Google playapp

Datum a čas

Dnes je středa, 27. 10. 2021, 5:50:41

Interaktivní mapa
mapa

Fotogalerie

Náhodný výběr z galerie

Náhodný výběr z galerie

Překlad (translations)

Czech English French German Italian Polish Russian Spanish

Vyhledávání

rozšířené vyhledávání ...

QR kód - vizitka vCard

Mobilní průvodce

Mobilní turistický průvodce

mojeiD na našich stránkách!

 Ti z vás, kteří navštěvují pravidelně naše internetové stránky, si určitě všimli, že se na nich objevila nová ikonka „mojeID“. Přes tuto službu se nyní můžete snadno a rychle přihlásit jak k novým anketám, tak i k několika tisícům dalších služeb na českém internetu. Nám na úřadě pak mojeID přináší nové možnosti v komunikaci s vámi, občany města Bochov. Více informací naleznete zde.

Exporty do RSS

RSS 0.91 RSS 1.0 RSS 2.0 Atom 1.0

Obsah

Hnědásek chrastavcový

Hnědásek chrastavcový

Hnědásek chrastavcový – Euphydryas aurinia

Jedná se o kriticky ohroženého motýla (délka předního křídla 17-22mm), který patří k nejohroženějším druhům denních motýlů v Evropě. Na území České republiky se nachází pouze v západních Čechách na cca 30 známých lokalitách na Karlovarsku, Sokolovsku a Chebsku. Biologicky se tento druh váže výlučně hygrofilně. Nejčastěji hnědáska chrastavcového nalezneme na mokrých rašelinách a slatinných loukách, na vlhkých podhorských pastvinách s výskytem živné rostliny. Ojedinělé nejsou ani nálezy v  přirozených propadlištích tzv. pinkách v sokolovské uhelné pánvi. Živnou rostlinou je pouze čertkus luční (Succisa pragensia).

Samičky kladou vajíčka v několika řadách na spodní list čertkusu lučního. Samičky vyhledávají pouze velmi dobře osluněné živné rostliny. Nejčastěji poblíž vrbových kultur, nebo na místě s nedostatkem živin, nebo mechanicky narušovaným pokryvem. Jen na těchto místech je živná rostlina dostatečně viditelná a dostatečně osluněná. Housenky žijí v  pozdním létě a na začátku zimy vytvářejí nápadné zámotkové hnízda v  nichž přezimují. Na jaře dokončují svůj vývoj a kuklí se.

Motýli vytvářejí relativně malé a izolované populace. V průběhu dne nalezneme nejčastěji samičky kladoucí vajíčka, samci pátrají po živných rostlinách. Samce nejčastěji nalézáme na závětrných stranách, podél břehových porostů kde dochází velmi často k soubojům.

Hnědásek chrastavcový je nejčastěji ohrožen úbytkem vhodných lokalit v důsledku odvodňování, nahrazením alternativní pastvy intenzivním hospodařením a zarůstáním lokality dřevinou vegetací a  konkurenčními druhy trav.

Management lokalit: V lokalitách udržovaných sečí je bezpodmíněčně nutná pouze jedna seč. Seč v lokalitě musí být mozaiková tj. alespoň 1/3 lokality musí být neposečena. Dobré je ponechat nesečené pásy a enklávy a ty jednou za rok střídat. Sečení provádět pouze v  období letu mág tj. mezi 5. až 25. červnem. Posečený materiál je nutné z  lokality odstranit.

Výskyt hnědáska na Karlovarsku: bohaté naleziště hnědáska chrastavcového se nachází nedaleko Bochova, Karlových Varů a na Toužimsku.